De SS Totenkopf:

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

De SS Totenkopf:

Bericht door Roel R. »

Stukje geschreven voor forum.fok in een grijs verleden.
"It has often been assumed that the death's head was adopted simply to strike terror into the hearts of those who saw it. However, that was not so. It was chosen as direct and emotional link with the past, and particular with the elite military units of the Imperial Reich"

Dr. Hagall


De geschiedenis van de SS Totenkopf:

Hoewel veel mensen de Totenkopf alleen kennen van de manier waarop de SS hem gebruikt heeft in zijn symboliek gaat de betekenis van een Totenkopf veel verder terug. Het doodshoofd is een oud teken dat staat voor "Loyaliteit tot in de dood" en veel regimenten en legers hebben dit teken gevoerd om te laten zien dat ze bereid waren te vechten totdat ze door de dood verlost werden.

In 1740, Op de begrafenis van de Pruisische Koning Friedrich Wilhelm I werden de doeken die de rouwkapel versierde, geborduurd met grote kaakloze doodshoofden. De botten lagen hier achter de schedel.

Ter ere van Koning Friedrich Wilhelm I werd een jaar later het Leib-Husaren Regiments Nr. 1 en 2 opgericht. Dit was een elite eenheid van koninklijke bodyguards, Ze kozen zwart als de kleur van hun uniformen en namen een grote Doodskop als symbool op hun Pelsmutsen.

Afbeelding
Generalfeldmarschall August von Mackensen in het uniform van de Leib-Husaren

In 1809 volgde het Hussar Regiment Nr. 92. van de staat Braunschweig. Hun Totenkopf verschilde in het ontwerp van de Pruisische doordat de schedel naar voren was gericht en doordat de botten direct achter de schedel waren geplaatst.

Afbeelding
Pelsmuts van een Huzaren regiment uit Braunschweig

Tijdens de eerste wereldoorlog werd de Doodskop als teken gebruikt door een aantal Duitse eenheden, in het bijzonder van de Storm Troopers, Vlammenwerpers Detachementen en Tank Bataljons.

Afbeelding
Leutnant Georg von Hantelmann, oud lid van de Braunsschweiger Hussar regiment Nr. 17

Na 1918 verscheen de Totenkopf opnieuw in Duitsland, ditmaal op de helmen en voetuigen van diverse Freikorpsen. Hierdoor werd het een symbool van naoorlogse traditionalisme en anti- bolsjewisme

Afbeelding
Helm van een freikorps regiment

Daardoor was het niet verrassend dat leden van de Stosstrupp Adolf Hitler het embleem overnamen in 1923. Mede door het feit dat ze een grote voorraad emblemen vonden in een depot.

Hun opvolgers de SS namen contact op met de firma Dreschler in München om grote aantallen Pruisische kaakloze doodshoofden te maken, Deze werden de komende elf jaar gebruikt op hun hoofddeksels.

Afbeelding
Panzermann

Toen in 1934 de nieuwe Panzer divisies ook een Doodskop gingen voeren paste de SS hun embleem aan tot het al te bekende grinnikende doodshoofd deze werden gebruikt tot aan het verbod op de SS na de val van het Nazi regime in 1945.

Afbeelding
SS-er met SS-Totenkopf
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Geen opmerkingen etc,

Wil er namelijk nog aan werken,,,
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Bericht door Peter M »

Mooi geschreven, vlotte taal. Maar voor wat wil je het doen dienen? Bij de begrippelijst? In dat geval vind ik het, mits een beetje versimpeling van taal, klaar om te plaatsen. Om als artikel te gelden vind ik het nog iets te beknopt. Bijvoorbeeld dieper ingaan op de Totenkopf in het Derde Rijk zou leuk zijn.


Mar artikels over WOII symbolen zijn zeker handig! Meer van dat!
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Als artikel is het inderdaad te kort, het kan bv in de begrippenlijst,
Ik zal het binnenkort nog proberen uit te werken en proberen er nog dieperop in te gaan.
Plaats reactie