Tweede Wereldoorlog in een notendop.

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Gesloten
Gebruikersavatar
PPL
Lid
Berichten: 1889
Lid geworden op: 24 okt 2002, 17:21
Locatie: Amsterdam

Tweede Wereldoorlog in een notendop.

Bericht door PPL »

Look what I found !
Bron: Veteranen Online

De Tweede Wereldoorlog 1.9.1939-2.9.1945

In de Tweede Wereldoorlog stonden bijna alle grote machten van de wereld als tegenstander tegenover elkaar, met uitzondering van enkele neutrale landen. Aan de ene kant stonden Duitsland, Italië en Japan en aan de andere kant de geallieerden, met Groot-Brittannië en de Commonwealth, Frankrijk, de VS, de Sovjet-Unie en China.

Van de 110 miljoen soldaten sneuvelden er 27 miljoen.

Er stierven 25 miljoen burgers. In de nationaal-socialistische volkerenmoord vielen 6 miljoen slachtoffers met name onder de joodse bevolking. In Japan werden door atoombommen 125.000 mensen gedood en raakte circa 150.000 gewond. De kosten van de oorlog worden geschat op 110 miljoen gulden per uur.

Is 2214 dagen maal 24 uur is 53136 uren maal 101.000.000 Gulden

Het ontstaan:

De Tweede Wereldoorlog was het resultaat van de pogingen van Hitler om door gewelddadige uitbreiding de Duitse vorderingen naar "levensruimte" te bevredigen. Stappen om dit te realiseren waren: herbewapening, bezetting van het Rijnland, "Anschluss" van Oostenrijk in 1938, het verdrag van München en de bezetting van Tsjechoslowakije in maart 1939, de bezetting van Albanië door Italië op 7 april 1939, een militair bondgenootschap met Italië (22 mei 1939) en het "niet-aanvalsverdrag" met Rusland op 23 augustus 1939.

De gevolgen van de overduidelijke veronachtzaming van de door Hitler gesloten verdragen leidden tot garanties van Engeland aan Polen, Roemenië en Griekenland. Deze landen onderschatten Hitler, zodat hij zijn militaire voorbereidingen tegen Polen voortzette, zonder zich aan de verdragen te storen. De aanval op Polen stelde hij echter, na de Engelse interventie op 26.8., Toch nog enkele dagen uit.

De overval op Polen:

Toen de onderhandelingen over de status van Danzig en de corridors mislukten, liet Hitler op 1 september de Wehrmacht zonder oorlogsverklaring Polen binnentrekken.

Op 3 september verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog; Italië bleef neutraal. Twee Duitse legertroepen vielen in een tangbeweging Polen binnen. Warschau werd door de Duitse luchtmacht systematisch gebombardeerd en op 27 september moest Polen capituleren. Op 17 september waren de Sovjettroepen tot de lijn Narev, Bug, San binnengetrokken. Danzig en het Wartheland werden bij het Duitse Rijk gevoegd. Het bezette Polen werd omgevormd tot een generaalgouvernement. Op 3 november verklaarde de USSR de bezette Poolse gebieden tot Sovjetstaatgebied.

De Sovjet-Finse oorlog:

Op 30 november 1939 begonnen de Sovjets vijandelijkheden tegen Finland. De Finnen konden de indringers in eerste instantie terugdrijven, maar moesten uiteindelijk na de ineenstorting van de Mannerheim-linie op 13 maart 1940 vrede sluiten. De USSR kreeg de gebieden Karelië en Viipuri ten noorden van Ladogameer en Rechte en gebruikte Hangö als vlootbasis.

De slag om Noorwegen:

Op 7 april 1940 werden in Engeland voorbereidingen getroffen tot het leggen van mijnen in de Noorse territoriale wateren om de reservetransporten naar Zweden te onderbreken. Hitler was dit idee voor toen hij een lang tevoren voorbereide actie tegen Denemarken en Noorwegen in gang zette.

Op 9 april landden Duitse troepen in Narvik en anderen in Häfen, waarbij de Duitse marine tijdens een poging de Oslofjord in te varen zware verliezen leed. De Noorse koning vluchtte naar Engeland. De geallieerde troepen, die geland waren in de buurt van Narvik en in Midden-Noorwegen, konden niet standhouden.

De oorlog in het Westen:

Op 10 mei 1940 begonnen twee Duitse legers de aanval aan het westfront; in totaal 134 divisies, twee vliegdekschepen met bijna 3.000 vliegtuigen en het pantsercorps. Nederland capituleerde na vijf dagen. De Nederlandse Koninklijke familie vluchtte naar Londen om daar de nazi's verder te bestrijden. Ze keerden terug op 5 mei 1945. Op 17 mei werd Brussel bezet en op 18 mei Antwerpen. Intussen drong de Duitse pantserdivisie onder leiding van generaal Von Kleist via Luxemburg in de Ardennen door en passeerde op 13 mei de Maas bij Sedan. Daardoor was de slag om Frankrijk praktisch gestreden. Op 20 mei stonden de eerste Duitse tanks bij Abbeville aan de kust van de Atlantische Oceaan.

Het Belgische leger capituleerde op 28 mei. De Engelse troepen waren in Duinkerken geconcentreerd, waar zij door de inzet van alle beschikbare schepen tot 2 juni geëvacueerd konden worden. Op 5 juni zetten de Duitse tanks hun zegetocht naar het zuiden voort. Het gedemoraliseerde Franse leger was niet in staat de aanval tegen te houden. Op 14 juni bereikten de Duitse troepen Parijs. Op 22 juni werd in het bos van Compiègne een wapenstilstand gesloten. Het grootste gedeelte van Frankrijk bleef door Duitse troepen bezet. In Vichy werd onder leiding van maarschalk Pétain een regering gevormd, waarvan de invloed zich beperkte tot het zuiden van het land.

In Nederland werd Seyss-Inquart als rijkscommissaris aangesteld. In februari 1941 en in april-mei 1943 waren er algemene stakingen tegen de vervolging van de Joden. In september 1944 was er een staking bij de Spoorwegen die op bloedige wijze werd uiteengeslagen. In de winter van 1944-45 stierven er 30 000 Nederlanders uit hongersnood. De Nederlandse burgers hebben een hoge prijs betaald voor deze bezetting met 205 000 doden. Omwille van zijn gedrag, werd Seyss-Inquart bij het Nurenberg-proces veroordeeld en opgehangen op 16.10.1946.

Tijdens de oorlog had België een maximum van 650 000 soldaten, Nederland 410 000. 7760 Belgische en 6238 Nederlandse soldaten stierven op het slagveld.

België en het bezette Frankrijk kregen een militair bestuur.

Uitbreidingspogingen van de USSR:

Onmiddellijk na de wapenstilstand in het Westen viel de USSR Roemenië binnen en dwong het land Bessarabië en Noord-Boekovina af te staan. Door de druk van Hitler moest het ook nog zijn deel van Siebenbürgen aan Hongarije en een deel van de Dobrudscha aan Bulgarije afstaan..

De slag om Engeland:

Groot-Brittannië zag zich op dit moment bijna hulpeloos aan de volgende stappen van Hitler uitgeleverd. In plaats van met Duitsland onderhandelingen te voeren, werden alle voorbereidingen getroffen om een invasie het hoofd te bieden. Ook het oppercommando van de Wehrmacht trof voorbereidingen voor een invasie. Deze operatie had de codenaam "Zeeleeuw", en voor de voorbereidingen werden in de havens aan het kanaal alle vaartuigen samengebracht. Maar eerst moest het Engelse overwicht in de lucht, boven het eiland vernietigd worden. Deze luchtoorlog staat als "De slag om Engeland" (Battle of Britain) bekend. Op 8.8. begon de Duitse luchtmacht vliegvelden, scheepvaartinstallaties en havens te bombarderen en op 6.9. werd Londen voor de eerste maal getroffen, waarbij in drie maanden tijd 12.700 burgers omkwamen. De luchtmacht verloor 2.375 vliegtuigen en hun bemanning. Op 12.10. werd de invasie opgegeven.

De oorlog in de woestijn:

Op 27.9.1940 heeft Japan zich aangesloten bij de As-mogendheden (Berlijn-Rome). Op 13.9. begonnen de Italiaanse troepen onder leiding van maarschalk Graziani, van Libië uit op te trekken naar Egypte en op 28.10. verklaarde Mussolini, zonder zijn bondgenoot Hitler te informeren, Griekenland de oorlog en marcheerde vanuit Albanië de grens over. Dit mislukte echter volledig. Hitler zag zich genoodzaakt de Italiaanse troepen in Noord-Afrika te ondersteunen en stuurde het Afrikacorps onder leiding van generaal Rommel daar naartoe. Hij trachtte zo de oprichting van een Engels steunpunt in Griekenland tegen te gaan.

Op 31.3.1941 was Rommel van Libië uit tot een aanval overgegaan en had de Britse troepen tot over de Egyptische grens teruggedrongen. Bulgarije was op 1 maart lid geworden van het driemogendhedenpact

De oorlog in de Balkan:

Joegoslavië capituleerde op 24.3. en op 6.4. trok een in Bulgarije verzameld leger onder leiding van generaal List gelijktijdig Joegoslavië en Griekenland binnen. Op 27.4. bereikten de Duitse troepen Athene. De Britse troepen, die uit 43.000 man bestonden, konden na achterlating van hun zware wapens geëvacueerd worden.

Op 20.5. vielen paratroepen Kreta binnen en bezetten, na zware gevechten, het eiland dat door Britse troepen werd verdedigd. In Griekenland werd een militair bewind ingesteld.

Het Barbarossa-offensief:

Op 18.12.1940 had Hitler een richtlijn uitgevaardigd die voorbereidingen behelsde voor een offensief tegen Rusland medio mei 1941. Vanwege de gevechten op de Balkan kon de "operatie-Barbarossa" pas een maand later aanvangen. Op 22.6. werden 3, 2 miljoen man, 3 vliegdekschepen met 3.000 vliegtuigen en 17 pantserdivisies gemobiliseerd. Een legereenheid stootte door in de richting van Leningrad, een andere eenheid in de richting van Moskou en een derde in de richting van Kiev. Tegenover hen stonden de drie Russische legereenheden onder leiding van de maarschalken Vorosjilov, Timosjenko en Boedjonny. Vanaf 23.6. stond Finland aan de zijde van de Duitsers. Op 26.6. waren twee Russische legers bij Bialystok ingesloten. Op 30.6. viel Riga en in juli en begin augustus stak het Duitse leger het midden en het zuiden van Dnjepr over en naderde het Moskou.
De noordelijke legereenheid omsingelde Leningrad. In het noorden werd Moermansk door de Beierse bergtroepen onder Dietl bedreigd. Bij Brjansk en Wjasma werden in Kesselschlachten 600.000 Russen gevangengenomen. (2.-20.10.).

Toen de mars werd voortgezet naar het slechts 50 km verderop gelegen Moskou, zette de winter vroeger dan verwacht in. De legers voor Leningrad begonnen een belegering die twee jaar zou duren. De pantsereenheden onder leiding van generaal Bock werden aan zware Russische aanvallen blootgesteld. In het zuiden konden de Russen het Duitse front terugdringen en Taganrog weer innemen. Hitler ontsloeg nu veldmaarschalk von Brauchitsch en nam zelf het opperbevel in het oosten over.

De oorlog op zee:

De onderzeebootoorlog in de Atlantische Oceaan werd door de val van Frankrijk en de steunpunten in de Atlantische Oceaan voor Duitsland steeds succesvoller. De val van Frankrijk had bovendien de route via de Middellandse Zee praktisch onbegaanbaar gemaakt en dwong Engeland om de route langs de zuidpunt van Afrika te gebruiken, alwaar de handel verstoord werd door Duitse oorlogsschepen. Al in november 1939 was de "graf Spee" in de Zuidelijke Atlantische Oceaan actief.

Op 13.12.1939 werd het oorlogsschip in een gevecht met Britse kruisers beschadigd en gedwongen in Montevideo binnen te lopen. Het werd in La Plata door de bemanning zelf tot zinken gebracht. In oktober 1940 liep het schip "Admiraal Scheer" in de Atlantische Oceaan uit. Op 22.5.1941 bracht het slagschip "Bismarck" de Engelse pantserkruiser "Hood" tot zinken en werd na een vervolgingsjacht in de Atlantische Oceaan uiteindelijk zelf tot zinken gebracht. In maart 1941 werden in een week 148.000 bruto registertonnen scheepsruimte door Duitse onderzeeërs tot zinken gebracht. In de Middellandse Zee hadden de Duitse onderzeeërs het vliegdekschip "Ark Royal" en drie slagschepen tot zinken gebracht.

Duitse nederlaag in Afrika:

Op 26.5. begon Rommel zijn zesde Libische veldtocht en nam op 20.6. Tobruk in. Hij werd bij El-Alamein tot staan gebracht. Op dit moment werd het duidelijk dat het niet gelukt was Malta uit te schakelen en dat de Engelsen nog steeds heer en meester waren van de zeewegen in de Middellandse Zee. Montgomery nam in Afrika het bevel over het Engelse 8ste leger over. Door hem werd Rommel eind 1942 naar Libië teruggedrongen.

Het mislukken van de offensieven in het Oosten:

In het voorjaar van 1942 had Hitler Moskou als doel opgegeven en trok hij terug naar het zuiden met als doel de Kaukasus en de noodzakelijke aardoliegebieden te veroveren. Daarvoor zou Stalingrad ter bescherming van de flanken veroverd worden.

Onder leiding van veldmaarschalk Von Bock en veldmaarschalk Von Manstein slaagden Duitse troepen erin de Krim te veroveren en tot in de Kaukasus door te dringen. Hier kwam het offensief tot stilstand. In Stalingrad werd het zesde leger onder leiding van generaal Paulus door Russische legers omsingeld en moest op 31.1.1943 capituleren. Nadat ontsnappingingspogingen door Hitler werden afgewezen, werden 100.000 mensen gedood, 91.000 gevangen genomen en 22.500 waren nog in Stalingrad, toen het veroverd werd. Stalingrad gold als de ommekeer van de oorlog, die nu op alle fronten voor de As-mogendheden tegenslagen bracht. De Russen konden de Kaukasus en Charkov weer heroveren. In het noorden werd Kiëv bedreigd, Smolensk bevrijd en een corridor naar Leningrad gecreëerd. Aan het begin van 1944 stonden de Russische troepen weer aan de voormalige Poolse grens.

Opmars van de geallieerden:

Op 8.11.1942 waren de geallieerden in Algerije en in Marokko geland. De Duitsers hebben daarop heel Frankrijk bezet en grote versterkingen naar Afrika gebracht. In het voorjaar van 1943 werden de As-mogendheden in Tunesië aan weerszijden bedreigd. Ze capituleerden op 12.5.1943 Op 10.7.1943 landden de geallieerden op Sicilië en op 25.7.1943 trad Mussolini af en werd hij geïnterneerd. Badoglio ging na een wapenstilstand op 3.9.1943 naar de geallieerden over. Op 10.9.1943 werd Rome door de Duitse troepen bezet. Op 12.9.1943 werd Mussolini door een Duitse commando-eenheid bevrijd. Op 3.9.1943 landden de geallieerden in Calabrië en op 8.9.1943 bij Salerno. In 1944 werd de Duitse terugtocht in Rusland voortgezet. In het voorjaar stootten de Russische troepen door in Polen, in de Balkan en ver over hun grenzen. Leningrad werd in januari bevrijd. De Duitse troepen op de Krim werden, voor zover ze niet over zee geëvacueerd konden worden, gevangengenomen.

Op 6.6.1944 volgde de landing, op vier plaatsen op het Cotentin-schiereiland van Normandië (Amerikanen: "Omaha" en "Utah" - Britse en Canadese : "Juno" en "Sword"), met de inzet van 5.000 schepen en verder 5.000 landvaartuigen met 78 divisies onder leiding van generaal Eisenhower, die 50 divisies en 10 pantserdivisies onder leiding van veldmaarschalk von Rundstedt tegenover zich had. Op 27.6. viel Cherbourg, en in Normandië was een bruggenhoofd met 1,5 miljoen man gevormd. Op 1.8.1944 volgde na zware gevechten bij St-Lô de doorbraak. De geallieerden trokken vervolgens om het zuiden van Parijs heen. Op 15.8.1944 landden Amerikaanse troepen in Zuid-Frankrijk tussen Cannes en Toulon. Op 25.8.1944 werd Parijs ontzet, op 3.9.1944 Brussel en op 4.9.1944 Antwerpen. Een snelle overwinning werd echter door een mislukte doorbraak bij Arnhem verijdeld. Op 20.10.1944 viel Aken.

De Duitse nederlaag:

Aan het oostfront begonnen de Sovjets in juni een groot offensief en op 20.6.1944 viel Viipuri. Daardoor was de oorlog in Finland praktisch voorbij. Eind juni braken de Russen door het getergde front van de Duitsers heen en bezetten de Balkan. Op 24.7.1944 viel Lemberg. Op 25.8.1944 verklaarde Roemenië de oorlog aan Duitsland en op 26.8.1944 Bulgarije. De Duitse troepen begonnen Griekenland te ontruimen. Op 9.9.1944 stonden de Russen voor Boedapest.

Aan het westfront begon op 16.12.1944 het laatste offensief van de oorlog, namelijk het Ardennenoffensief, dat eerst tactische successen opleverde, maar ondanks alle inzet en de nog overgebleven reserves snel vastliep. Midden januari 1945 vielen de Sovjets met vier legertroepen aan en overweldigden Oost-Pruisen en bereikten bij Elbing de Oostzee. Op 20.1.1945 drongen ze in het noorden en zuiden van Breslau in Duitsland binnen en richtten brughoofden westelijk van de Oder op. 27.1.1945 De bevrijding van Auschwitz had plaats op 27.1.1945. Op 4-11.2.1945 werd de Conferentie van Jalta met Churchill, Roosevelt en Stalin gehouden. 13.2.1945 Dresden werd vernietigd door 1.250 bommenwerpers (135.000 doden). Op 15.3.1945 waren de Russische kanonnen in Berlijn te horen.

In het noorden was er eerst nog wat verzet. Op 9.4.1945 viel Königsberg. Op 7.3.1945 viel de Remagener Rheinbrücke onbeschadigd in de handen van de Amerikanen. Keulen werd op 7.3.1945 bezet. Op 18.4.1945 werden de Duitse troepen aan de Ruhr tot capitulatie gedwongen. Op 24.4.1945 omsingelden Russische troepen Berlijn en ontmoetten ze de uit het westen oprukkende Amerikanen in Torgau aan de Elbe. Op 30.4.1945 pleegde Hitler zelfmoord. Op 2.5.1945 was Berlijn in Russische handen. Op 7.5.1945 werd in Reims de onvoorwaardelijke capitulatie ondertekend, op 8.5.1945 in Berlijn.

De oorlog in het Verre Oosten:

Op 27.9.1940 sloot Japan met Duitsland en Italië het driemogendhedenpact af en op 13.4.1941 een neutraliteitsverdrag met de USSR. In mei bezetten de Japanse troepen delen van Indo-China. Op 7.12.1941 vond de aanval op Pearl Harbor plaats en eind december was er een Japanse intocht in Thailand. Op 18.12.1941 begon de intocht in Hongkong en op 14.2.1942 viel Sumatra. Op 15.2.1942 was het Singapore dat viel en op 27.02.1942 werd de Nederlandse vloot vernietigd. Op 06.05.1942 vielen de Fillipijnen in Japanse handen. Op 07.05.1942 kon de Amerikaanse vloot zich -in de slag in de Koraalzee- tegen de Japanners handhaven. De Japanse poging om de Midway-eilanden te bezetten, mislukte en er werden zware verliezen geleden, vooral aan de vliegdekschepen.

Vanaf dat moment gingen de Amerikanen over tot de aanval en drongen ze de Japanners langzaam terug van basis tot basis. Aan het begin van 1945 waren de Fillipijnen weer in handen van de Amerikanen en op 16.03.1945 Iwo Jima, van waaruit het Japanse vasteland gebombardeerd kon worden. Op 02.05.1945 was Birma weer in handen van de geallieerden en op 08.08.1945 verklaarden de Sovjet-Unie Japan de oorlog. Rusland drong Mantsjoerije en Korea binnen en bezette Zuid-Sachalin en de Koerillen. Op 06.08.1945 viel de eerste atoombom op Hiroshima en de tweede viel op 09.08.1945 op Nagasaki. Naar aanleiding hiervan capituleerde Japan op 02.09.1945 op het slagschip de "Missouri", dat in de golf van Tokio lag.
Laatst gewijzigd door PPL op 16 apr 2007, 12:37, 3 keer totaal gewijzigd.

Cover up your face, you can't run the race.
The pace is too fast, you just won't last.
monmax
Lid
Berichten: 453
Lid geworden op: 26 nov 2002, 22:10

Bericht door monmax »

Kun je eindelijk zeer open vragen doorverwijzen naar deze topic!! Dat scheelt een tikwerk. Toppie!! :D
Gebruikersavatar
Arjen
Lid
Lid
Berichten: 2451
Lid geworden op: 25 okt 2002, 01:35
Contacteer:

Bericht door Arjen »

beetje veel getalletjes maar een leerzaam stukje tekst...
enne...dat schip heet overigens de Graf Spee(n)
met 1 a maar ik kan me vergissen.
Meester Zhuang's repliek op de vraag om minister te worden:
"Scheer je weg! Ik geef er de voorkeur aan om in mijn modderpoel te blijven spelen, in plaats van me door een potentaat in het gareel te laten slaan! Nooit van mijn leven zal ik een ambt aanvaarden, Maar altijd fijn blijven doen waar ik zin in heb."
http://odeon.xs4all.nl/
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Bericht door Sjoerd »

Benmaf schreef:
enne...dat schip heet overigens de Graf Spee(n)
met 1 a maar ik kan me vergissen
Volgens mij heb je volledig gelijk hoor!!

( Rijmpje uit de Royal Navy ten tijde van de WO2:
'Her name is Graf Spee, and she blows everything away.') :D
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
Gebruikersavatar
PPL
Lid
Berichten: 1889
Lid geworden op: 24 okt 2002, 17:21
Locatie: Amsterdam

Bericht door PPL »

Aangepast, bedankt voor de oplettendheid.
Ik had het rechtsreeks overgenomen met "Plakken & Knippen"

Cover up your face, you can't run the race.
The pace is too fast, you just won't last.
Gebruikersavatar
PPL
Lid
Berichten: 1889
Lid geworden op: 24 okt 2002, 17:21
Locatie: Amsterdam

Bericht door PPL »

Blijft handig topic.
Nu zag ik weer een vraag.
Ook maar effe sticky gemaakt :)

Cover up your face, you can't run the race.
The pace is too fast, you just won't last.
Opgeheven account 1427

Bericht door Opgeheven account 1427 »

- Moet het Zweedse reserve-transport (slag om Noorwegen) niet IJzererts-transporten zijn?

- Duitse vliegdekschepen bij Fall Gelb? Dan heb ik wat gemist...

- Wilhelmina keerde op 13 maart 1945 terug (Ede) en niet op 5 mei.

- 3 Vliegdekschepen tijdens Barbarossa?

- het 6. Armee van von Paulus bestond uit 260.000 manschappen bij de omsingeling, waarvan er 91.000 gevangen genomen werden, en 6.000 van hen overleefden de oorlog.
Gebruikersavatar
PPL
Lid
Berichten: 1889
Lid geworden op: 24 okt 2002, 17:21
Locatie: Amsterdam

Bericht door PPL »

Dank voor je inbreng (en je PB).
Het artikel heb ik ooit eens 1-op-1 overgenomen van een andere site.

Bedankt voor je feedback.
Ik zal vanavond of morgenavond de gehele tekst eens kritischer overlopen en je informatie voor wat betreft Wilhelmina, 6. Armee en IJzererts transporten verwerken.
Ik zal het topic dan vervangen door een nieuwe 'sticky.
(Kan ik nu even geen tijd voor vrijmaken, ik zit op m'n werk)

Voor wat betreft het vliegdekschip-verhaal (Fall Gelb & Barbarossa):
Daar ben ik niet zo thuis in.
Ik ben dan ook een beetje terughoudend dat direct aan te passen.
Wellicht dat een van de andre leden hier zijn licht op kan laten schijnen en een suggestie heeft vooor de tekst ?
Persoonlijk dacht ik dat de Kriegsmarine helemaal niet met vliegdekschepen werkte.
Ik mij sowieso niet voorstellen wat ze bij Barbarossa deden, met een vliegdekschip over de Donau ofzo :?
(Verkapte oproep :wink: )
Anders laat ik het er gewoon maar helemaal uit.
Het moet wel een 'notendop' verhaal blijven, een uitgebeider verhaal is meer iets voor de Wiki.

Cover up your face, you can't run the race.
The pace is too fast, you just won't last.
Opgeheven account 1427

Bericht door Opgeheven account 1427 »

PPL schreef:Voor wat betreft het vliegdekschip-verhaal (Fall Gelb & Barbarossa):
Daar ben ik niet zo thuis in.
Ik ben dan ook een beetje terughoudend dat direct aan te passen.
Wellicht dat een van de andre leden hier zijn licht op kan laten schijnen en een suggestie heeft vooor de tekst ?
Persoonlijk dacht ik dat de Kriegsmarine helemaal niet met vliegdekschepen werkte.
Ik mij sowieso niet voorstellen wat ze bij Barbarossa deden, met een vliegdekschip over de Donau ofzo :?
(Verkapte oproep :wink: )
Anders laat ik het er gewoon maar helemaal uit.
Het moet wel een 'notendop' verhaal blijven, een uitgebeider verhaal is meer iets voor de Wiki.
De duitsers hebben nooit een operationeel vliegdekschip gehad. Ze bedoelen voor Fall Gelb Luftflotte II onder Albert Kesselring en Luftflotte III onder Hugo Sperrle.
Gebruikersavatar
PPL
Lid
Berichten: 1889
Lid geworden op: 24 okt 2002, 17:21
Locatie: Amsterdam

Bericht door PPL »

Thanks.
Deze versie gaa nu linea recta naar Archief.
Nieuwe Sticky met bijgewerkte text is onderweg...

Cover up your face, you can't run the race.
The pace is too fast, you just won't last.
Gebruikersavatar
Willem ter Haar
Lid
Berichten: 1270
Lid geworden op: 27 jul 2003, 15:18
Locatie: Barneveld (Gelderland)
Contacteer:

Bericht door Willem ter Haar »

Dan kan deze toch unstickt worden?
Als iedereen hetzelfde denkt, dan denkt er iemand niet na. (generaal George S. Patton)
Gesloten